Program

Radne sesije

Četvrtak, 5. lipnja, 10:00 – 17.00 & petak, 6. lipnja, 10:00 – 12:00

Radne sesije su centralni dio Foruma. Sudionici, organizatori rezidencija i umjetnici, uz vodstvo iskusnih stručnjakinja, raspravljat će o različitim oblicima rezidencijalnih programa i praksi, učiti jedni od drugih, definirati potrebe i izazove te zajednički predložiti rješenja. Iako su radne sesije prvenstveno usmjerene kulturnim radnicima i umjetnicima iz Hrvatske, oni koji dolaze iz nekih drugih sredina su i više nego dobrodošli. Tijekom prvog dana sudionici će dobiti uvid u znanje proizvedeno kroz mrežu Res Artis. Učit će iz iskustva konkretnih praksi iz različitih sredina te raspravljati kako započeti i održavati djelatnost umjetničkih rezidencija, uspoređujući lokalne izazove i potrebe s onima drugih zemalja. Raspravljat će kako formulirati prijedloge za kulturne politike u Hrvatskoj, primjenjive i u drugim zemljama i regijama suočenima sa sličnim izazovima. Prijedlog zaključaka zajedno će izraditi drugog dana u jutarnjem dijelu foruma. Radne sesije su organizirane kao koherentni grupni proces i stoga je nužno da svi sudionici budu prisutni tijekom ukupnog trajanja sesija. Sesije kombiniraju različite formate: prezentacije, rasprave i grupni rad.

Facilitatori:

Lillian Fellman (mreža Res Artis, Amsterdam, NL)
Ika Sienkiewicz Nowacka (A-I-R laboratory/Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle, Varšava, PL)

Uvod:

Sonja Soldo (Pogon, Zagreb, HR): Razlozi održavanja Foruma i rezidencijalni programi kao Pogonova strategija za povezivanje umjetnika
Lillian Fellman: Lokalni utjecaj umjetničkih rezidencija: potencijal za razvoj i diversifikaciju, priče umjesto statistika te zapažanja iz mreže Res Artis

Prezentacije:

Candace Goodrich (Kunst Kraft Werk; One Sided Story, Leipzig, Njemačka): Rezidencijalna scena u Leipzigu
Ivana Hanaček (BLOK, Zagreb, HR): Istraživačka platforma / UrbanFestival
Ika Sienkiewicz Nowacka: ResSupport radionica za umjetničke rezidencije u nastajanju: kako započeti i održavati djelatnost umjetničkih rezidencija
Goran Sergej Pristaš (BADco, Zagreb, HR): Iskustvo u rezidencijama za izvedbene umjetnosti
Iva Rada Janković (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb): Rezidencijalni program Muzeja suvremene umjetnosti
Adéla Foldynová (Pilsen 2015 European Capital of Culture, Plzeň, CZ): Rezidencija u EPK – Primjeri: K.A.I.R. (Košice) & Open A.I.R. (Plzeň)

Izvjestiteljica:

Janja Sesar (Kurziv / Kulturpunk.hr, Zagreb, HR)

 

Otvaranje


Četvrtak, 5. lipnja, 17:30

Emina Višnić, Ravnateljica Pogona
Katarina Pavić, Koordinatorica Saveza udruga Klubtura / Clubture
Predstavnik mreže EUNIC Hrvatska
Tamara Perišić, pomoćnica ministrice, Ministarstvo Kulture RH

 

Rezidencijalni programi: dugoročno ulaganje u umjetnički i društveni razvoj

Četvrtak, 5. lipnja, 18:00

Okrugli stol sa:

Annemarie Türk (nezavisna kustosica, Beč, AT)
Claude Veron (Jeunes Talents Cirque Europe, Pariz, FR)
Luca Bergamo (Culture Action Europe, Bruxelles, BE)
Yvette Vaughan Jones (Visiting Arts, London, UK)
Tamara Perišić (pomoćnica ministrice kulture, Zagreb, HR)

Moderatorica:

Emina Višnić (Pogon, Zagreb, HR)

Kroz razna partnerstva na lokalnoj, regionalnoj i transnacionalnoj razini umjetničke rezidencije razvijale su se diljem Europe, postajući jedan od glavnih alata za poticanje umjetničke mobilnosti i kulturne razmjene. Sve češće uključuju ne samo umjetnike raznih disciplina, već i istraživače, arhitekte, zaljubljenike u tehnologiju i stručnjake u drugim područjima. Rezidencijalni programi snažno utječu na širenje umjetničkih praksi djelujući kao platforme kroz koje se odvija komunikacija s lokalnim kontekstom. Stoga, osim njihove umjetničke vrijednosti, u obzir treba uzeti i njihovu širu ulogu, odnosno promatrati ih i kao društvenu praksu. Također, potrebno je razmotriti postojeće i moguće nove uloge rezidencijalnih programa u okolini koja se neprestano mijenja, u kontekstu globalne i brze komunikacije koju omogućuju visoke tehnologije i njihova nova svojstva. Iako smo općenito svjesni važnosti rezidencijalnih programa i dalje ima smisla raspravljati o razlozima i ciljevima koji opravdavaju prošle i buduće investicije, posebno u specifičnim okolnostima određenih zemalja ili regija gdje se infrastruktura i potpora za rezidencijalne programe tek treba razviti. Što možemo naučiti iz postojećih praksi u Europi? Zašto su rezidencijalni programi postali tako popularni i koje su njihove svrhe? Kakvu vrstu potpore trebaju? Kakve poticajne mjere u lokalnim, nacionalnim i europskim kulturnim politikama treba uvesti kako bi se postigli željeni ciljevi kulturnog i šireg društvenog razvoja koji su povezani s rezidencijalnim programima?

 

Prakse: slična sredstva za različite ciljeve

Petak, 6. lipnja, 12:15

Panel diskusija sa:

Angela Butterstein, (Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, DE)
Ika Sienkiewicz Nowacka (A-I-R laboratory/CCA Ujazdowski Castle, Varšava, PL)
Clara Gensburger (Les Laboratoires d’Aubervilliers, Pariz, FR)
Slaven Tolj (Muzej moderne i suvremene umjetnosti) & Davor Mišković, (Drugo more) – Rezidencijalni program Kamov (Rijeka, HR)
Zvonimir Dobrović (Domino, Zagreb, HR) – Program umjetničkih rezidencija Queer Zagreb

Moderatorica:

Vesna Vuković (BLOK, Zagreb, HR)

Kao i u svakoj praksi povezanoj s umjetnosti, nemoguće je odrediti najvažnije ili najrelevantnije modele rezidencijalnih programa. Umjesto da slijedimo ovu nemoguću ambiciju, predstavit ćemo primjere različitih strategija, od kojih su neke već uhodane i čvrsto strukturirane, kao i one koje eksperimentiraju kako bi pronašle najbolje pristupe utjecaja na kontekst. Što je okosnica njihovih modela? Što su glavne karakteristike progresivnih rezidencijalnih praksi? Možemo li zamisliti drugačije putanje njihovog razvoja u bližoj ili daljoj budućnosti?
 

Potpora: umrežavanje, infrastruktura, znanje

Petak, 6. lipnja 15:00

Panel diskusija sa:

Lillian Fellman (mreža Res Artis, Amsterdam, NL)
Bojana Panevska (DutchCulture|TransArtists, Amsterdam, NL)
Max Aufischer (Kulturvermittlung Steiermark, Graz, AT)
Teodor Celakoski (SU Klubtura / Clubture, Zagreb, HR)

Moderatorica:

Ivana Podnar (Ministarstvo kulture RH)

Umjetnici, producenti i kulturni radnici, vođeni entuzijazmom, gorljivo razvijaju nove prakse i inovativne pristupe u kulturnim i širim društvenim razmjenama. To je posebno vidljivo u rezidencijalnim programima gdje eksperimentiraju s novim formatima, kombiniraju različite discipline i sve više u fokus stavljaju lokalne zajednice. No ova nastojanja trebaju potporu – međusobnu potporu kroz mreže i suradnje, pametne savjete i transfer specifičnih znanja i iskustva, ali i financijsku potporu, adekvatnu infrastrukturu i druge resurse. Nužni uvjeti za uspješne rezidencijalne programe su jednostavni, ali ne tako lako ostvarivi: radi se o “hardwareu” (prije svega infrastruktura) i “softwareu” (potpora za stvaranje i komunikaciju s lokalnim zajednicama). Kakve su prakse pružanja potpore i što iz njih možemo naučiti? Koji su uvjeti potrebni da bi se osigurala uzajamnost kulturne razmjene, posebno obzirom na ekonomske podjele između europskog Sjevera i Juga ili Zapada i Istoka? Kako možemo stvoriti poticajnu okolinu, centre koji mogu funkcionirati kao čvorišta gdje se gostujući umjetnici, kustosi i istraživači povezuju s lokalnom scenom i gdje doprinose razmjeni koja se tamo odvija i istovremeno od nje imaju koristi?
 

Usmjerenja: potrebe, ambicije, mogućnosti

Petak, 6. lipnja, 16:30

Prezentacija zaključaka radnih sesija:

Janja Sesar (Kurziv / Kulturpunk.hr, Zagreb, HR), izvjestiteljica
sa sudionicima radnih sesija

Završni komentari i osvrti:

Yvette Vaughan Jones (Visiting Arts, London, UK)
Tamara Perišić (pomoćnica ministrice kulture, Zagreb, HR)

Moderatorica:

Emina Višnić (Pogon, Zagreb, HR)

Na radnim sesijama umjetnici i kulturni radnici su raspravljali o trenutnoj situaciji i mogućnostima za razvoj u bližoj budućnosti, fokusirajući se na Hrvatsku. Njihovi zaključci i preporuke bit će prezentirani u formi i sadržaju, o kojima će zajednički odlučiti tijekom procesa. Jesu li predstavljene ideje u skladu s hrvatskim i europskim kulturnim politikama i na koji način su ovi zaključci relevantni za definiranje konkretnih mjera? O ovim će se pitanjima raspravljati u završnim komentarima.
 

Filmske projekcije

Ana Hušman (umjetnica, Zagreb, HR), Razglednice
2013. | Hrvatska | 23’ 00’’ | format hd, 16 mm, 1920 x 1080

Roberto Santaguida (umjetnik, Toronto, CA), Goran
2014. | Srbija | 10’ 38’’ | format hd, 1920 x 1080

Hušman i Santaguida predstavit će svoja iskustva sudjelovanja na rezidencijalnim programima, te će se osvrnuti na potporu koju su za svoje radove dobili kao rezidenti.

moderatorica:

Jasna Jakšić (kustosica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, HR)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *